TRUDNOĆA S CROHNOVOM BOLEŠĆU

Ne tako davno gledala sam kako na testu za trudnoću nastaje druga crtica. Pojavila se gotovo odmah i bila je baš onakva prava. Kakva treba biti. Iako sam očekivala dvije crtice, preplavio me koktel emocija. Sreća, ushićenje, radost, ali i strah. Onaj pozitivan strah zbog puta u nepoznate vode. 

Pojavom remisije, skoro svaki put moj bi me gastroenterolog pitao kakvi su mi planovi za bebu. Nikada nije bio pravi trenutak za to. Prvo posao, pa vjenčanje, pa planirana putovanja, pa nešto deseto. Uvijek sam smatrala da ima vremena. Još i sada se sjećam negodovanja na njegovu licu kada bih mu rekla da ima vremena. Prilikom jednog susreta rekao mi je da postoji razlog zašto se trudnoća najbolje podnosi u fazi remisije. „Petra, sada je otvoren prozor i najbolje je vrijeme za bebu“ – rekao mi je. Naravno da ga nisam ozbiljno shvaćala jer sam imala toliko puno planova. Njegove riječi i nagovaranja nisu bile floskule. Sada sam itekako svjesna toga.

Nisam imala nikakvih saznanja o trudnoći i kada su crtice na testu pokazale da beba stiže, krenula sam na putovanje puna pozitive i optimizma. Na Crohna nisam niti pomislila. Iznimno je bitno da na tom putovanju oko sebe imate osobe od povjerenja. Ljude koji vas neće zamarati nepotrebnim stvarima, stvarati vam dodatan stres te vas opterećivati raznim medicinskim terminima. Ne trebate se baviti analizom nalaza, surfanjem po netu i slušanjem savjeta ostalih mama. Ne postoji šablona za trudnoću, svaka je individualna, stresna sama po sebi, a trudnoća s Crohnovom bolešću može biti još kompliciranija ako dozvolite da stres prevlada.  Liječnici su tu da vas vode kroz to putovanje. Znala sam to od početka, ali tokom trudnoće i svih situacija koje su se dogodile, pokazalo se da pravilnim odabirom liječnika s iskustvom i znanjem, činite najbolje sebi i bebi koja je na putu. Moju trudnoću vodio je prim.mr.sc. Mario Podgajski, dr.med., specijalist ginekologije i opstetricije iz poliklinike Podgajski, a prof. dr.sc. Marko Banić, dr.med. brinuo se o mojem Crohnu. Svaki za svoje područje, bili su savršen tim.

Moram priznati da nisam imala nekih ozbiljnijih problema u trudnoći, ali budući da se radi o temi koju će čitati trudnice i buduće trudnice s Crohnovom bolešću spomenula bih neke probleme, odnosno situacije koji su nastale u tih 9 mjeseci:

  • Mučnine… iako nisu bile jake, bile su jako iscrpljujuće. Ukoliko se pojave, rješavajte ih laganim čajevima, krekerima i tostiranim kruhom. Ništa se neće dogoditi ako pojedete svježe pecivo ili bombon od đumbira. Meni su primjerice krekeri, čaj i bomboni od đumbira bili spas, a kada bih osjetila jaku mučninu, mirisala sam svježi đumbir. Ako ga podnosite možete i dodati par kapi eteričnog ulja od đumbira u difuzor.
  • Prehrana… nije se nešto bitno razlikovala od prehrane do tada. Nisam imala silne želje i apetit za neobičnim kombinacijama. Planirala sam tjedne obroke, jela manje obroke više puta dnevno te izbjegavala namirnice koje bi mogle izazvati probavne smetnje. Nije istina da jedete za dvoje. Beba uzme koliko joj je potrebno, a dodatnim natrpavanjem stvorit ćete samo prevelik pritisak u crijevima. Sjetite se samo kako se osjećate kada previše pojedete. U trudnoću su crijeva još više stisnu pa dodatna nadutost nije potrebna. Planiranjem obroka moći ćete si dozvoliti i pokoji „izlet u nepoznato“ pa tako sam se ja zadnjih mjesec dana znala počastiti kolačem ili kockicama čokolade. Trudnoću sam završila s +8,5 kg. Ne moram vam ni napisati da je sve otišlo u roku mjesec dana nakon poroda…super zar ne?
  • Zatvor ili opstipacija bio mi je najveći problem. Većina žena ga ima u trudnoći, ali kada imate problema s crijevima, dodatan pritisak stvarno je teško podnijeti.  Pokušajte si olakšati koliko možete. Najbolji način je da zatvor riješite prirodnim putem pomoću kašica i laganih pirea od povrća i voća, a ako ne ide niti tako, potražite rješenje u obliku čepića ili sirupa. Meni je pomogao Lactacon sirup koji omekšava stolicu i ne stvara dodatan pritisak na crijeva prilikom pražnjenja. Pila sam ga gotovo redovito, ujutro nakon jela i tako dovela stolicu u normalu. Nisam osjećala nadutost niti pritisak u crijevima što je izrazito važno.
  • Bol u trbuhu još je jedan simptom koji mi je stvarao veliku brigu, a budući da mi je to prva trudnoća, skakala sam na svaku manju nepoznatu bol koja se pojavila u organizmu. Takvi bolovi su normalna pojava jer trbuh raste te se svi unutarnji organi prilagođavaju novom stanju. Sve se rasteže pa je normalno da se pojavljuju grčevi i bolovi. Nemojte odmah trčati pred rudo. Konzultirajte se sa svojim ginekologom koji će vam objasniti stanje i umiri vas, a ako se bolovi pojačaju, postani neizdrživi i praćeni drugim simptomima poput temperature, krvarenja i slično, odmah potražite pomoć liječnika. Ja sam imala nekoliko faza jakih grčeva koji su obično prošli u jednom danu. Naravno da sam se prvi puta prestrašila, ali kasnije sam naučila da je i to dio trudnoće. Pokušajte prodisati bolove, popiti čaj za smirenje, a u dogovoru s liječnikom uzmite i lijek za opuštanje mišića koji će pomoći da grčevi brže popuste.
  • Stres… izbjegavajte ga koliko je moguće. Trudnoća je sama po sebi stresno razdoblje, a Crohn nikako ne voli stres. Pronađite tehnike disanja koje vas opuštaju, šećite i izbjegavajte stresne situacije. U drugom tromjesečju bila sam pod velikim stresom zbog pojave Covida i lockdown-a. Privatne poliklinike su se zatvorile, bolnice su se orijentirale samo na oboljele od Covida. Bila sam izgubljena, a to se počelo vidjelo na mojim nalazima. Crohn se počeo buniti i upalni parametri u crijevima bili su puno puno viši nego inače. Toliko visoki da su vjerojatno iziskivali ponovnu aktivaciju lijekova. U dogovoru sa svojim liječnicima nismo se odlučili za tu varijantu i vrijednosti su kroz 45 dana došle u normalu. Tu je najviše došao do izražaja moment podrške mojih liječnika koji su me riječima i svojim odlukama smirili.
  • Podrška… redovito budite na vezi s gastroenterologom i kontrolirajte upalne parametre. Mi smo ih kontrolirali jednom mjesečno kako bismo bili sigurni da je sve u redu. Paralelno odaberite dobrog ginekologa koji ima iskustva s vođenjem trudnoće osoba s Crohnovom bolešću.

Ulaskom u zadnje tromjesečje sve se posložilo. Beba je super napredovala i lagano se bližio termin poroda. Od ginekologa sam dobila upute o simptomima koji se pojave kada porod krene i to je sve što sam trebala znati. Od početka trudnoće objasnio mi je da je najbolja varijanta u mojem slučaju prirodan porod jer dodatno otvaranje trbušne šupljine kod carskog reza nije najbolja opcija. Nisam znala zašto, ali nisam niti pitala. Vjerovala sam mu. Najviše me zabrinjavalo da li ću znati kada trebam ići u bolnicu i naravno da sam znala. Vjerojatno svaka žena na svijetu zna kada je pravi trenutak. Ginekolog je bio sa mnom gotovo da kraja. Zaprimio me u bolnicu, pozdravio me još to jutro dok sam ležala u rađaoni te dao svojim kolegama sve informacije i upute o mojem stanju. To je bilo dovoljno.

I tako sam ja s dijagnozom Crohnove bolesti rodila zdravu djevojčicu s punih 40 tjedana. Točnije na sam termin, a nakon poroda svi probavni problemi su nestali. Zatvor je nestao, bolovi su nestali i sve se vratilo u normalu. A sada me čeka ponovno izlet u nepoznato i to onaj u roditeljske vode…ali to će biti super tema za novu kolumnu, zar ne?

(Visited 469 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *