TENERIFE

„Želimo vas obavjestiti da vaš let kasni 8 sati.“ – to su bile riječi nervozne službenice na šalteru bečkog aerodroma koje su gotovo uništile prekrasno putovanje. Da situacija bude još gora, prekrasnu vijest rekla nam je u 3 sata ujutro. No nismo previše dramili. Otišli smo u prvi hotel koji nam je booking ponudio i u 4 ujutro već smo spavali.  Svakako preporučujem tu soluciju umjesto spavanja na neudobnim sjedalima na aerodromu. I samo da vam kažem, avion nije kasnio 8 sati, nego 10, ali nema veze…ipak je to bio naše bračno putovanje.

Nakon 5 sati, više manje ugodnog putovanja bez prevelikih turbulencija, sletjeli smo na aerodorom na jugu otoka gdje nas je čekao transfer do hotela koji se nalazio na sjeveru otoka u gradu Puerto de la Cruz. Budući da smo došli dosta kasno, hotel i otok razgledali smo tek drugi dan.

Bogatstvo prirodnih doživljaja – ocean i plaže (zapadna obala)

Tako bi se u jednoj rečenici mogla sažeti sva ona prirodna ljepota koju smo vidjeli. Prvo što me oduševilo je ocean. Nije da sam ga prvi puta vidjela, ali ovoga puta bio je prekrasan. U svakom trenutku pokazivao je svoju moć, beskrajnost i ljepotu. Kotrljanje velikih valova, kapljice vode prilikom udaranja valova u stijenu, pijena koja je nastajala kada bi se silina vode stopila s crnim pijeskom….svaki puta imala sam onaj vau izraz lica.

S oceanom došle su i crne plaže koje nikada do sada nisam vidjela i koliko su prekrasne, toliko nisu baš previše praktične. Plaže su nastale kao poljedica eruptivnih zbivanja na otoku budući da se na otoku nalazi vuklan Teide. Na plažama je zapravo vulkanski pijesak koji je u potpunosti drugačije strukture od pijeska kakvog smo mi naviknuli vidjeti na plažama. Teže se ispire s kože i ukoliko imate neki svjetliji badić imajte u mislima da ćete ga nakon tjedan dana kupanja na takvoj plaži morati baciti u smeće. Ta sitna zrnca pijeska gotovo je nemoguće isprati iz tkanine. Preporuka je da posjetite jednu od plaža s kojih se proteže pogled na Los Gigantes, velike stijene koje su u visini od 600 – 800 m uzdižu iz mora. Nalaze se na zapadnoj obali otoka i prekrasne su. Mi smo ih pogledali s dvije strane, prvi puta s najzapadnije točke na otoku Punta de Tedno, a drugi puta iz mjesta Los Gigantes koji je dobio i ime po prekrasnim stijenama. Ono što nikada neću zaboraviti je put do najzapadnije točke otoka koji je užasno zavojit i nalazi se iznad ogromne provalije, a iznad glave postavili su mreže zbog odrona kamenja.

Na ovom dijelu otoka nalaze se i brojne plantaže banana. Banane su manje i uglavnom zelene. Isto tako ono što morate posjetiti na zapadnom dijelu otoka je svakako mali gradić Masca. Do njega ćete doći izrazito zavojitom cestom, ali isplati se. Ako ste ikada gledali filmove ili možda posjetili u živo Mascu Picchu, ona si možete zamisliti da je Masca sve to u malom. Nalazi se u kotlini, mjestu gdje rano zalazi sunce, a arhitektura i priroda oko grada podsjeća na Latinsku Ameriku.

Nacionalni park Teide (središnji dio otoka)

Treći dan boravka na otoku odlučili smo posjetiti nacionalni park Teide. Nalazi se na sredini otoka i površinom je zaista velik. Jedan je od dvanaest blaga Španjolske te se nalazi pod UNESCO-vom zaštitom. Teide je treći po veličini vuklan svijeta te se nalazi na 3718 m nadmorske visine. Jedinstveni prirodni krajolik u kojemu se teksture i boje stalno mijenjaju, okružan je morem oblaka koji nastaju zbog jedinstvenih atmosferskih prilika. Kada se penjete na vrh u jednom trenutnu naći ćete se iznad oblaka i to je pojava koja je zaista prekrasna. Zamislite da stojite na vidikovcu, oko vas u prekrasne šume, a ispred vas oblaci…stojite doslovce iznad oblaka. Kako se penjete sve više i više, tako se mijenja i vegetacija, postaje sve oskudnija, kamenitija i biljaka je sve manje. U jednom trenutku nalazite se između mnogih kratera okruženi kamenjem koje izgleda kao da ste stigli na Mjesec, a osjećaj kada hodate po tom kamenju je jednak onome kao da je netko posipao milijardu cornflackesa po kojem vi sada hodate. Dignuli smo se skroz do uspinjače jer je to zadnja točka do koje možete autom. S te točke vozi spinjača do samog vrha, ali nemojte zaboraviti da unaprijed trebate rezervirati kartu ako želite do vrha. Mi nismo i red je bio predugačak da bismo čekali. S nacionalnog parka spustili smo se na drugu stranu gdje smo usput vidjeli i teleskom opservatroij Teide. Ono što je važno da prilikom putovanja stalno pušete zrak iz ušiju jer vam se zbog nagle promjene tlaka zraka može malo vrtjeti.

Glavni grad i saharski prijesak (istočna obala)

Na istoku otoka smjestio se glavni grad Tenerifa, Santa Cruz . Po veličini je sličan ostalim glavnim gradovima s puno prometnica, starih zgrada, muzeja..tako da nismo bili previše zainteresirani za ragled, ali kad si već negdje moras pogledati glavni grad. U sjećanju mi je ostala Playa de las Teresitas koja ima prekrasan zlatnožuti pijesak koji je dovezen iz Afrike. Neki kažu da se ispod tone pijeska nalazi crni pijesak…nismo kopali da provjerimo. Plaža je čista, more je ugodne temperature, jako plitko, ali nemojte očekivati neki prekrasan pogled jer se samo nekoliko metara od vas, iza zaštitnih bova, nalaze naftne platforme i tankeri. Ako vas to ne smeta, doživljaj je super. Na povratku prema hotelu zastali smo da još pogledamo i Auditorio de Tenerife koji izgledom podsjeća na Sydneysku operu.

Ljepota sjevera

Bili smo smješteni na sjevernoj strani otoka u ribarskom mjestu Puerto de la Cruz. Temperatura je nešto niža nego na drugom kraju otoka i nije toliko sunčano kao na jugu, ali je atmosfera super. Nije takva gužva, a i cijene smještaja su puno niže. U tom mjestu nalazi se Loro Parque, botanički i zološki vrt koji je proglašen najboljim parkom na svijetu. Prekrasan je, od životinja, biljaka, cijele priče o parku, predstava s morskim lavovima, orkama, dupinima pa sve do predstava s pticama. Za park odvojite jedan cijeli dan jer zaista možete vidjeti jako puno toga.

Na tom dijeli otoka nalazi se i La Orotava, najstariji grad na otoku kao i mjesto Icod de los Vignos gdje se nalazi najstarije drvo na otoku.

Masovan turizam juga

Jug je prava mašinerija mas turizma. Brojni hoteli, dućani, restorani i jako puno turista. Od tamo smo brodom išli na izlet na pučinu gdje smo gledali dupine i morske kitove te smo zato propustili Siam park, zabavni park na vodi tako da predlažem da izlet brodom odradite ujutro, a popodne ostavite za posjet parku.

Hrana

Što ću jesti bio je moj najveći problem. Zapravo ne toliko problem koliko strah jer su Kanari bili prvo daleko putovanje od kada imam Crohna. Iz toga razloga odlučili smo uzeti polupanison u hotelu s namjerom da na buffet stolu uvijek nešto mogu pronaći za sebe. Tako je i bilo. Hrana je bila jednostavno odlična. Restoran je osim standardnih buffet stolova imamo i 2 front cookinga gdje su kuhari pripremali morske i mesne specijalitete tako da si mogao dobiti jelo pripremljeno baš kako tebi odgovara te začinjeno po želji što je meni bilo izrazito važno. Kako je to otok koji je u potpunosti preplavljen stranim gostima, hrana u restoranima je uglavnom meditranska, ima puno ribe, plodova mora, tjestenina i ostalih laganijih specijaliteta. Ako više volite nešto pojesti s nogu, tu preporučujem da igrate na sigurno i uzmete sendvič u Subwayu gdje točno vidite što je u sendviču i sami odaberete namirnice koje smijete jesti. Izbjegavajte pekare i brzu hranu koje je totalno Crohn unfriendly. Jedino o čemu morate voditi računa je činjenica da će vam drugačija klima i vremenska zona pokvariti probavu, stoga pijte puno vode, pomogućnosti uz malo limuna, prije spavanja popijte čaj, najbolje od mente, koji će vam umiriti organizam te ukoliko vam se dogodi zatvor, popite čaj od kamilice koji je olakšati grčeve te pospješuje probavu. Dobar je i čaj od đumbira jer đumbir olakšava probavni trakt, ali ako ga ne podnosite, kamilica će biti sasvim u redu. U putnu torbu svakako stavite i pokoji čepić, za svaki slučaj.

Savjeti:
  • Većina muzeja i parkova radi smo do 18:00 h tako da to uzmite u obzir priliko planiranja vremena
  • Svakako uzimite rent a car koji je stvarno jeftin (3 dana najam auta je oko 90 eura)
  • Gorivo, alkohol u tgovinama, cigarete i parfemi su gotovo besplatni…dobro nisu besplatni nego su dosta jeftiniji nego kod nas
  • Shopping – iako je to zona bez poreza, odjeća i obuća nije ništa jeftinija nego kod nas (nemojte se zavarati)
(Visited 563 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *