TEHNIKE DISANJA

Kako se osjećate na kraju dana? Osjećajte li napetost u organizmu, umor, iscrpljenost? Nećete vjerovati koliko pravilno disanje može poboljšati kvalitetu života, a neće vam oduzeti više od 10 minuta vašeg vremena u cijelom danu. Potrebno je samo sjesti, umiriti se i napraviti nekoliko vježbica disanja.

Ponavljanjem takvih vježbi osjećat ćete se puno smirenije i opuštenije. Ja ih nastojim prakticirati prije posla ili navečer prije spavanja. Često ih kombiniram s jogom, no u danima kada ne vježbam jogu, odvojim nekoliko minuta za vježbe disanja. Bitno je samo da se osjećajte udobno dok ih radite kako bi njihov učinak bio što bolji. U pozadini možete pustiti i neku relaksirajuću glazbu ili samo sjediti u tišini. Kako vam više odgovara. Nastojte samo u tih nekoliko minuta otpustiti sav stres koji se nagomilao tijekom dana.

Postoji mnogo tehnika disanja, no ja ću s vama podijeliti nekoliko njih koje su meni pomogle da dovedem svoj organizam u neki balans.

Disanje 4-7-8  vježba je koju inače pakticiram na početku kako bih izbacila nagomilani stres iz organizma te se pripremila za ostale vježbe. Najbolje je da je radite u sjedećem položaju no možete je raditi i tik prije samog spavanja dok ležite u krevetu. Duboko udahnite na nos brojeći do 4. Kada ste udahuli zdržite dah i brojite do 7 te snažno izdahnite kroz usta brojeći do 8. Ne morate se zamarati s brojanjem, ako vam je preteško. Bitno je samo da izdahom otpustite svu lošu energiju koja se nakupila u vašem tijelu tokom dana. Ponovite 3 – 4 puta na početku disanja i na kraju.

Grleno disanje ili Ujjayi dah tehnika je disanja koju obično prakticiram na početku svog opuštanja. To je vrsta pranayame u kojoj stišćemo glasnice i na taj način sužavamo prolaz daha. Duboko udahnemo na nos, a izdah pošaljemo daleko u grlo proizvodeći zvuk valova. Ovakvo disanje daje nam posebnu energiju i snagu i produžuje dah.

Pranayama sadrže nekoliko različitih tehnika, no ja, uz ujjayi dah, najviše prakticiram klasičnu tehniku s nosnicama. Sjednite uspravne kralježnice. Možete na stolac ili na prostirku. Zatvorite lijevu nosnicu malim prstom i prstenjakom pa polaku udahnite na desnu nosnicu. Zatim palcem zavorite desnu nosnicu i polako izdahnite kroz lijevu. Ponovite nekoliko puta. Ova vježba dat će vam poseban balans, energičnost i fokusiranost.

Kapalabhati vrsta je pranayame koju sam naučila tijekom svojim ayurvedskih konzultacija. Tehnika disanja koju je najbolje prakticirati ujutro prije jela. Uključuje aktivne i snažne izdahe i pasivne udahe i to na način da se snažno istiskuje zrak kroz obje nosnice što uzrokuje kontrakcije abdomena prema unutra. Odlična tehnika koja potiče probavu, poboljšava cirkulaciju te smiruje organizam i otpušta negativnu energiju.

Nemojte previše razmišljati o vježbama nego samo počnite disati. Malo čudno zvuči, ali zapitajmo se koliko zapravo pravilno dišemo. Tehnike može naučiti svatko, a kada ih naučite, moći ćete ih primjenjivati i prilikom nekih stresnih situacija gdje ćete osjećati momentalno olakšanje u organizmu. Ja na poslu uglavnom koristim ujajyi dah ili grleno disanje koje tjera stres u sekundi.

(Visited 554 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *