MAGIČNOST ČAJEVA

Moram biti iskrena i priznati da nisam bila preveliki ljubitelj čajeva. Pila sam ih samo kada bih bila prehlađena ili kada bih se osjećala loše. Više sam bila ljubitelj kave koju sam mogla ispijati na hektolitre. Možete si samo zamisliti šok u mojem organizmu kada sam morala prestati piti kavu, al morala sam jer nije bilo druge. Pokušala sam naći zamjenu te sam krenula eksperimentirati s čajevima. Pijem ih kroz cijelu godinu bez obzira da li je ljeto ili zima.

Na samom početku pila sam samo klasične čajeve kao što su kamilica i šipak no kako je vrijeme prolazilo počela sam sve više istraživati o tome kako čajevi pomažu organizmu. Tražila one koji se koriste kod ljudi koji boluju od Crohnove bolesti i našla sam ih nekoliko koje koristim svakodnevno.

Neću vam pisati benefite svakog od njih nego ću na svojem primjeru pokazati kako ovi čajevi pomažu meni kod spriječavanja simptoma Crohnove bolesti. Svaki od njih imaju i ostale prednosti i benefite, no ja sam izvukla samo one koji su ključni kod rješavanja simptoma Crohnove bolesti.

Magnični čajevi:

 • Šipak  moj omiljeni, naročito u kombinaciji s medom i limunom, ali u slučaju da se osjećam slabo, popijem ga bez ičega. Odličan je za riješavanje mučnine te prilikom smirivanja proljeva.
 • Kamilica isto tako pomaže kod crijevnih problema, problema loše probave, nadutosti i grčeva. Izrazito je dobra kod smirivanja želuca te ublažavanja stresa.
 • Menta pomaže kod tegoba kao što su mučnina, bolovi u trbuhu, proljev ili zatvor. Djeluje kao sredstvo protiv nadimanja te pomaže kod ublažavanja bolova u probavnom traktu, pomažući hrani da se brže kreće kroz želudac i crijeva.
 • List borovnice djeluje umirujuće kod proljeva i upalnih procesa debelog crijeva, a odličan je i za probavu jer vraća balans bakterija u želucu te pomaže kod proljeva i konstipacije.
 • Matičnjak je odličan kod rješavanja nadutosti, grčeva te je super za rješavanje stresa. Ja ga obično pijem navečer jer mi smiri organizam prije spavanja.
 • Vrbina kora ima povoljan učinak kod umirivanja bolova te smirivanja proljeva i crijevnih grčeva, a super je i kod uklanjanja glavobolje pa djeluje kao prirodni lijek protiv bolova.

Savjeti:

 • Izbjegavajte filter vrečice
 • Pronađite svoju kombinaciju čajeva
 • Pijte čajeve obavezno ujutro i navečer prije spavanja, a tijekom dana vodite računa da unosite dovoljnu količinu tekućine u organizam (ja preferiram hladan čaj)
 • U čaj ne stavljajte šećer, pijte ga nezaslađenog, ali ako vam je stvarno pregorak, stavite žličicu meda
(Visited 1.726 times, 1 visits today)

4 Comments

 1. Karla 20 siječnja, 2019 at 17:48

  Baš mi je dobro došao ovaj sažetak svih čajeva koji bi odgovarali nama crohnašima. 💙

  Reply
 2. Pingback: Kako nahraniti Crohna? – To live a life

 3. Ruža 13 ožujka, 2019 at 22:53

  Pozdrav, gdje kupuješ čajeve?

  Reply
  1. Petra Terner 25 ožujka, 2019 at 18:11

   Pozdrav,
   dio čajeva spremam sama, a dio kupujem u Bio&Bio.

   Reply

Leave A Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *