KOJE MASNOĆE ODABRATI?

Crohnova bolest spada u kronične bolesti koja se može pojaviti u bilo kojem periodu života. Simptomi nas vrlo često podsjećaju kako je prehrana glavni ključ u borbi s ovom bolešću. Ne postoje točna pravila koja su primjenjiva za sve oboljele već oboljeli moraju naučiti živjeti s tom bolešću, slušati svoj organizam i pronaći kombinaciju namirnica koja će im najbolje odgovarati.

Eliminacijska dijeta jedna je od početnih koraka koja se u kasnijim fazama nadograđuje i nadopunjuje. S vremenom oboljeli dobivaju više slobode i hrabrosti u istraživanju i kušanju novih jela.

Osim voća i povrća, mesa i žitarica, masnoće su vrlo važan segment. Neko općenito pravilo kaže da osobe s Crohnovom bolešću svoju prehranu trebaju bazirati najviše na maslinovom ulju uz povremenu konzumaciju suncokretovog, bučinog i lanenog ulja. Isto tako preporučuje se korištenje maslaca u ograničenim količinama. Margarin, majoneza, vrhnje i svinjska mast nalaze se na listi namirnica koje je potrebno izbjegavati.

Kroz godine istraživanja i testiranja određenih jela i namirnica, maslinovo ulje i pročišćeni maslac pokazali su se kao idealna kombinacija masnoća koje odgovaraju mojem organizmu. Zahvaljujući svom uravnoteženom sastavu, maslinovo ulje ima zaštitnu ulogu u borbi protiv brojnih bolesti. Ono uspješno prevenira nastanak kroničnih upalnih bolesti jer u sebi sadrži jedinstvene komponente koje djeluju protuupalno. Brojna istraživanja pokazala su da upravo maslinovo ulje utječe na smanjenje rizika od razvoja ulceroznog kolitisa. Oleinska kiselina koja se nalazi u maslinovom ulju sprječava razvoj bolesti tako da blokira kemikalije u crijevima koje pogoršavaju upalu. Brojni liječnici savjetuju da redovitom konzumacijom namirnica bogatih oleinskom kiselinom značajno utječete na tijek same bolesti. Stoga, dvije do tri žličice maslinovog ulja dnevno, svakako će pozitivno utjecati na vaš organizam, a umjesto da brojite koliko se žličica maslinovog ulja popili, neka ono jednostavno postane prioritetno ulje u vašoj prehrani. Ne smijemo zaboraviti ni činjenicu da nije svako maslinovo ulje dobro za organizam. Danas postoje brojne varijacije pa uzmite malo vremena kako biste pročitali deklaraciju i poslušajte savjet drugih.

U svojoj prehrani koristim isključivo Brist oil ekstra djevičansko maslinovo ulje koje predstavlja najbolje aspekte nutritivnog i organoleptičkog svojstva dobivenog izravno iz ploda masline. Masline se beru sortno i isključivo ručno kako bi se očuvao plod i time stabilnost ulja u plodu. Prerađuju se isti dan kad su ubrane na temperaturi ispod 27 stupnjeva te se cijeli proces naziva hladna ekstrakcija. Nakon berbe, masline se čiste i melju nakon čega nastaje pasta koja se daljnjom preradom pretvara u uljnu masu koja odlazi u separator gdje se kruti dio odvaja od tekućeg. Tekući dio koji je sačinjen od ulja i vegetativne vode dalje se centirfugira kako bi se izbacila voda i dobilo ulje kao rezultat prerade. U finalnom procesu obrade ulje se mehanički filtrira kako bi se izbacile sve nečistoće i talog, sprema u inox bačve koje se čuvaju na temperaturi do 15 stupnjeva i pod dušikom kako bi se spriječio doticaj ulja s kisikom.

Brist oil predstavlja tri asortimana ekstra djevičanskog malinovog ulja, Brist Oleum, Brist Premium koji dolazi u blagom, harmičkom i intenzivnom okusu te Brist Exclusive Selection koje je nastalo od rukom branih maslina stoljetnih stabala.

S druge strane, pročišćeni maslac Ghee nalazi se na vrhu ayurvedske prehrane kao namirnica koja ne sadrži primjese koje su inače prisutne u maslacu, ne sadrži kazein i laktozu, kao ni sol, šećer, arome niti konzervanse. Bogat je zasićenim i nezasićenim masnim kiselinama za koje se smatra da smanjuju razinu štetnog kolesterola u tijelu, a odličan je i za regulaciju probave i jačanje imuniteta.

Maslinovo ulje i Ghee maslac sastavni su dio prehrane i vrlo često ga, osim kuhanja, koristim za razne marinade i slastice.

(Visited 292 times, 1 visits today)

1 Comment

Leave A Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *