JUHA OD MRKVE

Moje prvo ekperimentiranje s krem juhama bilo je baš s krem juhom od mrkve i za to je zaslužna moja prijateljica Ana Marija koja mi je skuhala svoju varziju juhe od mrkve i bila mi je odlična. Nakon toga počela sam juhu kuhati kod kuće te sam se toliko „navukla“ na nju da se znalo dogovoriti da je jedem svaki dan. Nisam imala hrabrosti probati s drugim povrćem pa je gospođa mrkva bila prava kraljica.

Radi se zapravo o namirnici koju uvijek imate u hladnjaku, bilo da ste ju ubrali u vlastitom vrtu, kupili na tržnici ili u nekom supermaketu zapakiranoj u tzv. grincek. Za one koji ne znaju grincek je povrće za juhu koje tete na tržnici znaju super zamotati s običnom gumicom za kosu.

Mrkva je jedno od nekoliko povrća koje smijem jesti u neograničenim količinama pa je nekako bilo i normalno da će se ta namirnica pojaviti i u mojoj juhici. Postupak je toliko lagan da ga čak i moja nećakinja od 12 godina svladala bez problema pa koji puta skuha teti juhicu baš kakvu ona voli. Jakost ove krem juhe ovisi o količini mrkve koju stavite. Ja obično za 2 porcije juhe stavim 2 debele mrkve koje prethodno ogulim, operem i stavim kuhat. Vilicom provjerite kada je mrkva kuhana. Izvadite povrće, dodate malo vode u kojoj se kuhalo i izmiksate štapnim mikserom. Ako vam je smjesa pregusta, dodajte još malo vode u kojoj se mrkva kuhala. Malo posolite i vaša juhica od mrkve je gotova.

Jeste li znali?

Narančasta boja mrkve ukazuje da je bogata beta karotenom, ali i vitaminom K, C, E, kao i vitaminima  B1, B2, B3, B6, a sadrži i folnu kiselinu, fosfor, kalij, mangan i molibden. Ono što sam saznala istraživajući pozitivne aspekte mrkve je to da osim što jača imunitet, pomaže kod reguliranja probave na način da zaustavlja proljev. Mislim da svi oni koji se druže s Crohnom moraju staviti mrkvu na popis svojih dnevnih namirnica.

(Visited 665 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *