TIPS & TRICKS

Crohnova bolest spada u kronične bolesti koja se može pojaviti u bilo kojem periodu života. Definiranje adekvatne prehrane vrlo često je težak zadatak jer se često oboljeli nađu pred zidim i s mnogo pitanja u glavi. Najteže je odreći se jela koja voliš no ukoliko si date truda i jela koje ste do sada najviše voljeli, mogu i dalje biti sastavni dio vašeg jelovnika, ali naravno u određenom modifikacijskom obliku.

Eliminacijskom dijetom i istraživanjem jela koja najviše odgovaraju mojem organizmu, pronašla sam i adekvatne zamjene za jela koja bih inače morala u potpunosti eliminirati. Potrudila sam se prikupiti nekoliko savjeta i za vas.

  1. POHANO MESO

Sama pomisao na masna jela pripremljena u dubokoj masnoći tjera vas zasigurno na sjećanje da ste barem jednom osjetili posljedice tih jela. No uživanje u pohanom mesu i pečenim krumpirima, ne mora biti nedostižno. Ukoliko volite pohano meso možete ga od sada pripremati u pećnici na papiru za pečenje i nekoliko kapi maslinovog ulja. Nećete dobiti mekoću koju biste inače postigli s prženjem u dubokoj masnoći, ali dobit ćete gotovo isti efekt. Pečeno meso panirano u brašnu, jajetu i krušnim mrvicama bez masnoće. Preporuka je da odaberete pileće ili pureće bijelo meso. Isto tako, danas postoje i friteze na vrući zrak koje daju gotovo isti efekt.

  • POMMES FRITES

Slična situacija je s popularnim krumpirićima koje od sada možete pripremati u pećnici na papiru za pečenje, a ako ste otvoreni za nove okuse, pommes frites možete pripremiti i od pečenih prutića mrkve i batata. Povrće je potrebno samo narezati na tanke prutiće, oprati i osušiti od vode, posložiti na papir za pečenje, posoliti, preliti s nekoliko kapi maslinovog ulja i peći u pećnici dok ne omekšaju i dobre zlatno smeđu boju.

  • PIZZA

Uf pizza…tko ne voli pizzu, ali sama pomisao na originalni recept, stvara nadutost u trbuhu. Postoje brojne varijacije popularnog recepta. Mi najviše pripremamo pizzu s beskvasnim tijestom uz dodatak mozzarele i povrća, a u zadnje vrijeme počeli smo isprobavati i ne klasične podloge koje su se pokazale odličnima. Podloga od batata i mrkve s nadjevom od vašeg omiljenog povrća bit će zdrava varijanta omiljenog recepta.

  • LAZANJE

Lazanje su još jedan od recepata koje sam morala izbaciti iz jelovnika, ali nisam se predala dok nisam našla recept koji odgovara mojim crijevima. Klasičan bešamel umak zamijenila sam kombinacijom ghee maslaca, vode i mlijeka bez laktoze, a masnija punjenja, punjenjem od povrća ili pirjane piletine.

  • HAMBURGER

Još jedan fast food recept koji može imati zdraviju varijantu. Umjesto mesa, odaberite pogačicu od povrća ili soje te je upotpunite umakom od rajčice i svježim povrćem koje volite. Umjesto svježeg peciva, odaberite odstajalo pecivo kratko popečeno u tosteru.

Svako jelo može imati svoju modificiranu varijantu. Ničeg se ne morate odreći, morate samo pronaći verziju koja odgovara vašem organizmu. Ono što je najbitnije u cijeloj priči je činjenica da ćete kroz prehranu naučiti kako i najnezdravija jela mogu postati zdrava. Samim time obogatit ćete svoj jelovnik

(Visited 398 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *