JEDRENJE

Toliko sam oduševljena ovom avanturom da sam odlučila napisati post za sve one koji žele isprobati jedrenje, a za to još uvijek nisu našli hrabrosti.  Za jedrenje smo se odlučili slučajno, na jednom ručku kod prijatelja. Bila sam oduševljena mišlju da ćemo istraživati skivene uvale jadranskih otoka, kupati se gdje poželimo. Koliko sam s jedne strane bila oduševljena, toliko sam s druge strane bila prestrašena. Prvo čega sam se bojala je morska bolest jer nisam bila sigurna koliko ću preživjeti konstantno ljuljanje broda. Drugo čega sam se bojala je hrana i priprema moje hrane jer bez obzira što smo se prethodno dogovorili oko hrane, uvijek postoji taj strah da nešto neće biti ok. Treće čega sam se bojala su dosadni i sitničavi ljudi koji ti znaju pokvariti putovanje konstantnim zanovjetanjem i prigovaranjem. No prepustila sam sve slučaju.

Krenuli smo s jednim djelom ekipe prema moru i tu sam se prepustila. Jedilica nas je čekala u Kaštelima gdje smo pokupili i drugi dio ekipe te smo poprilično kasno isplovili prema Šolti koja nam je bila prva na ruti. Prvo isplovljavanje je prošlo odlično. Tu prvu noć svi smo loše spavali jer se jedrilica dosta ljuljala. Već sam mislila da će biti grozno, ali ipak nije bilo tako. Kasnije smo se svi priviknuli te smo spavali kao bebe. Sve one stvari kojih sam se pribojavala su ostale na razini strana jer je sve bilo super…ekipa je bila odlična, slagali smo se super te nije bilo problema oko dogovora gdje ćemo ići. Putovali smo tamo gdje nas je vjetar nosio i plovili smo koliko smo htjeli, stali smo kada smo htjeli i brčkali smo se kada smo poželjeli. Mućno mi nije bilo niti u jednom trenutku, a s hranom nije bilo problema jer smo kuhali kao kod kuće. Oplovili smo Šoltu, Paklene otoke, Brač i Hvar.

Vrijeme nas je poslužilo i ova avantura je svakako jedna od onih koje želim ponoviti.

Korisni savjeti:

  • Prije ispovljavanja fiksno zatvorite sve ormariće kako prilikom naginjanja jedrilice ne bi došlo do lomljenja.
  • Ukoliko se bojite morske bolesti, ponesite tablete protiv mučnine koju nastojte popiti 30 min. prije isplovljavanja te ukoliko osjetite mučninu nikako nemojte biti u kabini već sjednite na palubi, gledajte u daljinu te se prepustite valovima.
  • Dogovorite se oko hrane – ako se odlučite na opciju kuhanja na brodu kao što smo mi, dogovorite se što ćete kuhati koji dan. Ponesite dovoljno namirnica za svaki dan kako ne biste na kraju bacali hranu.
  • Na jedrenju ste na otvorenom moru i pobrinite se oko zaštite od sunca. Preporuka je nositi bijele pamučne košulje ili majce, pokrivala za glavu te se namažite visokim faktorom. Sunce vas opeće u sekundi. Neka vas ne prevari vjetar koji puše.
  • Boravak na brodu je timski rad gdje jedni drugima pomažete tako da budite spremni oprati suđe, pomoći oko večere, ali i nategnuti uže kada to zatreba (to je kod nas radila muška ekipa).
  • Na jedrenju se nećete naspavati jer je ustajanje dosta rano tako da ako mislite spavati do podne, zaboravite na to. Uvijek se možete odmoriti u nekoj uvalici
  • Uvijek slušajte skipera jer je on šef na brodu koji je odgovoran za upravljanje jedilicom i vašu sigurnost.
  • Ako ne želite spavati svaki dan na pučini, usidrite se u neku od luka, ali računajte da ćete to platiti od 80,00 eura po noći na više. Ako se odlučite na tu opciju, u luci možete napuniti spremnik s vodom i prikopčati jedilicu na struju.
  • Nemojte piti vodu iz spremnika na jedrilici nego ponesite svoju i pijete je u dovoljnoj količini.
  • Nemojte nositi puno odjeće jer vam zaista ne treba.

To je ukratno to…sigurno sam neki od savjeta zaboravila, ali ako se odlučite za ovu avanturu, uvijek mi možete napisati poruku s pitanjem.

(Visited 457 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *